W sześć wybranych sobót od czerwca do października 2021 roku na Targu Pietruszkowym w Krakowie będzie można być świadkiem „starcia” dwóch szefów kuchni. Będą oni gotować dania na żywo, na targu i to tylko z produktów, które są na nim dostępne. Będzie możliwość degustacji dań, kucharze przygotują około kilkadziesiąt porcji. Jaki jest cel tych potyczek i festiwalu w ogóle? Slow Chief Festival poprzez swoją inicjatywę chce zwrócić uwagę na wartość lokalnych, zdrowych produktów. Warzywa, owoce, mięso i nabiał dostępne na targu pochodzą ze znanych źródeł, od większych i mniejszych gospodarstw, jednak hodowanych i przygotowywanych w zrównoważony, ekologiczny sposób. Festiwal zbieżny jest z myślą „slow food”, czyli świadomej konsumpcji żywności, przygotowywanej starannie i z dbałością o szczegóły, zwłaszcza z produktów sezonowych. Organizatorem wydarzenia jest Szymon Gatlik, lider convivium Slow Food Kraków. Na festiwalu będzie można spotkać wielu uzdolnionych szefów kuchni, między innymi Michała Cienkiego, Marcina Sołtysa, Paulinę Gulajską, Marcina Filipkiewicza i nie tylko. Festiwal ma cele edukacyjne, ale także rozwijania kubków smakowych gości Targu Pietruszkowego, jak również zainspirowania do gotowania z lokalnych, zdrowych produktów. Miejsce wydarzenia – Targ Pietruszkowy – został zaproszony do sieci Earth Markets. Jest to ogromne wyróżnienie na skalę światową. Tym bardziej warto odwiedzić Targ i sprawdzić co ma w zanadrzu, podobnie jak zaproszeni szefowie kuchni. Rozwiń swoją pasję kulinarną.
Slow Chief Festival
utworzone przez admin | lip 28, 2021 | W Krakowie